BPM afdracht Bus-Camper

Bus-Camper na 17,5 jaar BPM vrij

Zodra u er een Bus -Camper van maakt, bent u tot 17,5 jaar BPM plichtig! Er is echter een uitzondering als er ooit al BPM betaald is voor de wagen. Stel dat u een bedrijfswagen koopt van een particulier die de wagen privé heeft aangeschaft, dan is de BPM al een keer voldaan, u hoeft dan bij het keuren naar een Bus-Camper geen BPM meer te betalen. Als u twijfelt of de BPM al betaald is kunt u dit opvragen bij de Belastingdienst.

In de meeste gevallen moet u wel betalen. De eerste 4 jaar kan de BPM nog flink hoog zijn, zeker op nieuwe bussen is de BPM fors.

Maar wat is BPM eigenlijk? De afkorting staat voor Belasting Personenauto's en Motorrijwielen. In Nederland betalen we als particulier BPM op (nieuwe) bedrijfswagens en personenauto's. Een bedrijfswagen wordt ook een personenauto zodra u er een Bus-Camper van maakt. Om in aanmerking te komen voor een Bus-Camper kenteken en te kunnen profiteren van het kwarttarief zult u dus eerst BPM moeten afdragen.

Maar hoeveel is dat dan? Bussen van 5 jaar of ouder worden vaak omgebouwd naar Bus-Camper. De belangrijkste reden hiervoor is de BPM. Deze is aanzienlijk lager na 5 jaar.

De BPM is 37,7% van de netto catalogusprijs. De catalogusprijs is de verkoopadviesprijs minus de BTW.

Stel een bus heeft een verkoopprijs van € 25.000,- ex BTW. De BPM  bedraagt dan 37,7% van € 25.000,- = € 9.425,-. Dit bedrag moet u aan BPM betalen als u de bus nieuw aanschaft.